Reisiproteesit

Reisiproteesi on alaraajaproteesi, joka valmistetaan silloin kun raaja on amputoitu polvinivelen yläpuolelta, reisiluun alueelta. Polvinivelen tasolta tehtäviä polvi exartikulaatio amputaatioita voidaan pitää myös reisiamputaatioina, vaikka se hieman eroaakin varsinaisesta reisiamputaatiosta.

Reisiamputoidun proteesiin tarvitaan aina polvinivel, jonka käytön opettelu on yksi tärkeimmistä reisiproteesin käyttöön liittyvistä asioista. Polvinivelen hallinta erilaisissa tilanteissa tulee opetella huolella, jotta kävelystä ja liikkumisesta tulee sujuvaa. Hyvät lihasvoimat tyngässä ja keskivartalossa, sekä laajat lonkan liikelaajuudet helpottavat reisiproteesilla kävelyä.

Proteesimestari opettaa proteesin käyttöä ja oikeanlaista kävelytekniikkaa, mutta fysioterapeutin ohjauksella käytävä kävelynopetus on ensiarvoisen tärkeää reisiproteesin käyttäjälle. Kysy lisää kävelynopetuksesta proteesimestariltasi tai fysioterapeutiltamme Heidi Phillipsiltä!

Holkin muotoilu

Proteesin holkkiosa muotoillaan käyttäjältä otettujen tyngän mittojen mukaan sopivaksi. Jokaisen ihmisen tynkä on yksilöllinen ja tyngän tilavuuden muuttuessa holkkia joudutaan muotoilemaan tilanteen mukaan. Kun muutokset ovat isompia, eikä holkin muotoilulla sopivaisuuteen voida enää vaikuttaa, valmistetaan uusien mittojen mukaan tehty holkkiosa.

Muotoilulla taataan proteesin istuvuus: holkki tukeutuu niille tyngän alueille jotka kestävät painetta parhaiten. Reisiproteesin holkin muotoilussa on perinteisesti käytetty istuinkyhmyyn tukeutuvaa tekniikkaa, mutta proteesimestari muotoilee holkin käyttäjän yksilöllisten muotojen ja käyttötarpeiden mukaisesti.

Holkin materiaali

Sopivaisuuteen vaikuttaa muotoilun lisäksi holkin materiaali:

Muovi: Perinteinen laminoimalla valmistettu holkki on edullinen ja helppo muokata. Tämän holkkityypin kanssa käytetään useimmiten alipainekiinnitteistä silikonituppea.
ISNY: Ihoa vasten oleva holkki valmistetaan pehmeästä ja läpinäkyvästä muovista. Istuutuessa holkki muotoutuu alustaa vasten ja holkin reunat saadaan joustamaan.
Testiholkki: Vvalmistetaan läpinäkyvästä muovista ja sitä voidaan käyttää muutaman viikon ajan sopivaisuuden varmistamiseksi ennen varsinaisen holkin valmistamista.

Kiinnityslaitteet

Tuppikiinnitys: Erittäin pehmeä ja kimmoisa 6-9mm paksu silikoni- / geelituppi tuppi rullataan tyngän päälle ja sen avulla kiinnitetään proteesi. Tuppi voidaan kiinnittää proteesiin naru- tai tappilukolla, tai sillä voidaan tiivistää pehmytkudokset proteesin holkkiin niin, että holkkiin muodostuva alipaine pitää huolen paikallaan pysymisestä. Näin proteesi pysyy hyvin paikallaan ja tuntuma on mukava.
Alipaine: Nykyään suurin osa reisiproteeseista kiinnitetään alipainetekniikkaa hyväksi käyttäen. Alipaine voidaan toteuttaa suoraan ihoa vasten pehmeällä ISNY-tyyppisellä holkkimateriaalilla, tai silikoni- / geelituppea hyväksi käyttäen muovista valetun holkin kanssa. Proteesimestari suunnittelee holkkiratkaisun käyttäjän tyngän ja liikkumisen tarpeiden mukaisesti.
Tesbelt-mansetti: Lantion ympäri kierrettävä elastinen neopreenisukka pitää proteesin hyvin paikallaan. Käytetään vähän käveleville ja ensiproteesien käyttäjille tapauskohtaisesti.
Lantiovyö: Nahkainen remmi, joka kierretään lantion yli ja kiinnitetään proteesin etuosaan haararemmin avulla.


Silikoni- / geelituppi

Silikonista tai erilaisista geeliseoksista valmistetut tupet ovat nykyään pääasiallinen tapa kiinnittää reisiproteesi paikoilleen. Silikoni- ja geelituppimalleja on markkinoilla kymmeniä erilaisia ja ne mahdollistavat useita erilaisia kiinnitystapoja sekä sääri-, että reisiamputoiduille käyttäjille. Mukavuus ja proteesin kiinnitysmahdollisuudet ovat näiden tuppien ehdottomia etuja.

Silikoni- / geelituppien materiaalit ovat anti-allergisia, sekä erittäin ihoystävällisiä ja ne on helppo pitää puhtaana säännöllisellä huuhtelulla. Tällaisen tupen käyttäminen vastaa hyvää sidontaa ja estää tyngän turpoamista.

Silikoni- / geelituppi rullataan tyngän päälle, jolloin se antaa hyvän suojan iskuja ja proteesin aiheuttamaa hankausta vastaan. Tupen koko valitaan niin, että se istuu tyngän päällä napakasti ja ikään kuin tarttuu nihkeän sisäpintansa ansiosta tyngän ihoon. Kun tynkä tämän jälkeen tynkä työnnetään proteesin holkkiosan sisään ja kiinnitysmenetelmän avulla kiinnitetään silikoni- / geelituppi holkkiin, saadaan aikaan hyvin paikallaan pysyvä ja askelta seuraava proteesi.

Tupen pukemisessa huomioitavia tärkeitä asioita on mahdollisimman tiivis ihokosketus, oikea asento ja ylimääräisten ihonhoitotuotteiden / haavalappujen pois jättäminen tupen sisältä. Proteesimestarit antavat lisätietoa erilaisista tuppivaihtoehdoista, pukemistyyleistä, sekä hoito-ohjeista!

Polvinivel

Reisi- ja lonkkaproteeseissa käytettäviä polviniveliä on yksiakselisesta jarrupolvesta aina moniakselisiin aktiivipolviin asti. Perinteiset nivelet ovat mekaanisia, mutta polven toimintojen ohjaamiseen käytetään nykyään niin pneumatiikkaa, hydrauliikkaa kuin mikroprosessoriohjaustakin. Polvi valitaan käyttäjän aktiivisuuden ja liikkumisen mukaan, sekä säädetään yksilöllisesti proteesin sovitusvaiheessa!


Polvinivelen käytön opettelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista opeteltaessa reisiproteesilla kävelemistä. Väärin opitun kävelytekniikan korjaaminen on myöhemmin huomattavasti hankalampaa ja tämän vuoksi kävelyn harjoitteluun tulisi panostaa heti alkuvaiheessa. Proteesimestarin ja fysioterapeutin yhteistyö on alkuvaiheessa ensiarvoisen tärkeää ja tämän vuoksi fysioterapeuttimme antaa asiakkaillemme kävelynopetusta yrityksemme tiloissa ja mahdollisesti käyttäjien kotona.

Jalkaterä

Oikein valittu jalkaterä mahdollistaa luontevan kävelyn; käyttäjän liikkumisen aktiivisuus ja paino vaikuttavat jalkaterän valintaan oleellisesti. Jalkaterät ovat erilaisia ominaisuuksiltaan ja erimalliset jalkaterät käyttäytyvätkin hieman erityyppisesti kävelyn aikana.

Perusjalkaterä: on yksinkertainen, keveä jalkaterä, jossa kannan ja varvasosien joustolla saadaan aikaan luonteva askel. Yleisin malli on kevytjalkaterä, mutta paljon käveleville käytetään ns. SACH-jalkaterää.
Niveljalkaterän: nilkka on nivelöity ja liikettä säädetään erilaisten elastomeerien avulla. Kävely epätasaisessa maastossa helpottuu. Tämä malli on perusjalkaterää painavampi ja vaatii säännöllistä huoltoa.
Aktiivijalkaterä: kääntää askeleen painon eteenpäin vieväksi voimaksi, joten kävely on luonnollista ja kevyttä. Aktiivijalkaterät on valmistettu hiilikuidusta ja ne muistuttavat muodoltaan eräänlaista jousta: askeleen tuodessa painoa jalkaterän päälle jousi jännittyy ja askeleen rullatessa jalkaterän yli kerääntynyt energia vapautuu, antaen eteenpäin vievää voimaa askeleeseen.

Jalkineet

Jalkineilla on suuri merkitys proteesin käytön kannalta, koska proteesin asennot säädetään sillä hetkellä käytössä olevien jalkineiden mukaisesti. Kengän koron korkeuden muutos vaikuttaa aina proteesin asentoon, joka puolestaan vaikuttaa kävelyn sujuvuuteen. Kävelyn kannalta paras kenkä on tukeva, sen käynti on hyvin päkiän yli rullaava ja kenkä on mahdollisimman kevyt. Pukemista helpottaa kengän suuri suuaukko ja helppo kiristystapa.

Kauttamme on saatavilla erityisesti proteesin käyttäjille suunniteltuja kenkiä, joissa on otettu edellä mainitut asiat huomioon. Kysy kengistä lisää proteesimestariltasi!


Tyngän hoito

Tyngän ihoa hoidetaan kuten muutakin ihoa. Mikäli tynkä hikoilee ja kuivuu, on huolehdittava ihon riittävästä rasvauksesta. Ihonhoitotuotteita ei tulisi käyttää silikoni- / geelituppien sisällä, vaan rasvaaminen yms. olisi hyvä hoitaa illalla proteesin riisumisen jälkeen!

Ceridal ihonhoitosarjan tuotteet ovat turvallisia ja sopivat hyvin kaikenlaisille tyngille. Hygieniasta on pidettävä huolta, mutta saippuaa tulee välttää ihon kuivumisen vuoksi.

Kysy proteesimestariltasi lisää ihonhoitotuotteista! Meiltä löytyy mm. antiseptisiä kosteuspyyhkeitä tyngän puhdistukseen, erilaisia voiteita tynkää varten ja myös silikoni- / geelituppien hoitoon tarkoitettuja tuotteita.

Reisityngän sidonta

Tyngän sitominen on erittäin tärkeää!

Hyvällä sidonnalla vähennetään tyngän turvotusta, estetään nesteen keräytymistä ja näin edistetään leikkaushaavan paranemista. Sitominen totuttaa tynkää paineeseen ja muotoilee tynkää protetisointia varten, myös aavesäryt yleensä helpottavat kun ylimääräistä nestettä ei kerry tynkään.

Varsinkin alkuvaiheessa tyngän sitominen on ehdottoman tärkeää, jotta protetisoinnin kannalta tärkeät tyngän ympärysmitat eivät vaihtelisi. Myöhemmin sidonta voidaan korvata käyttämällä silikoni-/ geelituppea tai puristustynkäsukkaa.

Kauttamme on saatavilla jämäköitä elastisia siteitä, jotka ovat erinomaisia reisi- ja sääritynkien sidontaan. Kysy lisää sidonnasta tai elastisten siteiden toimittamisesta proteesimestareilta!

Huolto ja varaproteesi

Proteesin toimintakykyä tulee ylläpitää säännöllisin huoltotoimenpitein. Jokainen ihminen liikkuu ja elää omalla tyylillään, joten huoltoväli määräytyy oman proteesin kulutuksen mukaan. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää puolivuosittaista tarkastusta, jossa varmistetaan kulutusosien kunto ja toimintavarmuus. Mikäli käyttäjä on riippuvainen proteesista, on syytä hankkia varaproteesi, jotta varsinaista käyttöproteesia voidaan huoltaa.

Kylpyproteesi

Kylpyproteesi on vedenpitävä ja sen avulla voi mennä turvallisesti suihkuun, saunaan, uimarannalle ja muihin kosteisiin paikkoihin. Kylpyproteesin kanssa ei käytetä kenkää, joten se soveltuu hyvin myös kotikäyttöön.

Ota yhteyttä

Soita 09 347 8350

Lähetä sähköpostia »