Erilaisia tynkiä

Varsinkin vasta amputoituja asiakkaitamme usein askarruttaa miten tynkä tulee asettumaan aloilleen ja millä aikataululla tämä tapahtuu. Nämä ovat kysymyksiä, joihin ei kovin tarkkaa vastausta voi antaa - jokaisen ihmisen kohdalla turvotuksen hallinta ja haavan parantuminen on kovin yksilöllistä.

Tyngän oikealla sidonnalla ja silikonituppihoidolla pyritään saamaan tynkä protetisoinnin kannalta hyvään muotoon, sekä vähentämään proteesin valmistuksen jälkeistä supistumista. Lähestulkoon kaikilla tynkä kuitenkin jatkaa supistumistaan ja proteesin holkki täytyy uusia, kun supistumista ei voida enää kompensoida tynkäsukilla. Useimmiten tyngän asettuminen muotoonsa kestää n.6kk -2 vuotta. Painon vaihtelut, elämäntilanteen muutokset, aktiviteetin muutokset, kesähelteet jne. - todella monet asiat vaikuttavat tyngän tilavuuteen ja kaikki nämä muutokset ovat todella yksilökohtaisia!


Tässä muutama esimerkkikuva erilaisten tynkien kipsimalleista! Nämä tuli taltioitua ihan sen vuoksi, jotta erilaiset ääripäät saadaan samaan kuvaan. Jokainen proteesi valmistetaan yksilöllisten mittojen mukaan ja kuten kuvista näkyy, vaihtelu näiden mittojen välillä on suurta!


Kipsimallit pienen lapsen ja isomman ihmisen säärityngistä:

Kipsimallit pitkästä ja lyhyestä säärityngästä:

Kaikki samassa kuvassa:Näiden ääripäiden väliin mahtuu toki kaikki mahdolliset vaihtoehdot, joiden erityispiirteet tulee huomioida proteesin valmistuksessa!